Adres: Gmk Bulvarı 112/18 Çankaya Ankara
Sıkça Sorulan Sorular
Anasayfa » Sıkça Sorulan Sorular
Enerji kimlik belgesi nedir?
Enerji kimlik belgesi binanın enerji tüketimini gösteren bir belgedir. Bina enerji performans hesabı yapılarak binanın enerji tüketim miktarı bulunur.Bu miktara göre de yapıya hepimizin bildiği beyaz eşyalardaki gibi bir enerji notu verilir.
Enerji kimlik belgesi almak için ısı yalıtımı zorunlu mudur?
Enerji kimlik belgesi için yeni binalarda ısı yalıtımı zorunludur ancak eski binalarda (2011’den önce yapılan binalar) ısı yalıtımı zorunlu değildir. Binanın mevcut durumu ne ise ona göre enerji performans hesabı yapılıp ona göre enerji notu verilir. Enerji sınıfı A-B-C-D-E-F-G’dir. Isı yalıtımı olmayan binalar en fazla C sınıfı belge alabilirler.
Enerji kimlik belgesini kim hazırlar?
Enerji kimlik belgesini; elektrik, makina, inşaat mühendisleri ile mimarlardan, enerji kimlik belgesi kursu almış ve bir enerji kimlik belgesi verme yetkisine sahip olan firmada çalışan kişiler hazırlayabilir.
Enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlar?
Rav Mühendislik & Divega Enerji eski binalara ve yeni bütün yapılara enerji kimlik belgesi verme yetkisine sahiptir. Firmamız; Adana, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, İçel (Mersin), İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce illerinde Enerji Kimlik Belgesi Hizmeti vermiştir. Tüm illerde enerji kimlik belgesi referansımız bulunmaktadır.
Enerji kimlik belgesi kursu nereden alınır?
Enerji kimlik belgesi kursu İnşaat Mühendisleri, Makine Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri ve Mimarlar Odasından alınabilir. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurs vermeye yetkilendirdiği firmalardan alınabilir.
Enerji kimlik belgesi kursu vermeye yetkili kuruluşlar?
Enerji kimlik belgesi kursu vermeye yetkili kuruluşlar Enerji Bakanlığı’nın sitesinde yayınlanmaktadır
Bep-Tr Nedir?
Bep-Tr enerji kimlik belgesi bilgi girişlerinin ve hesaplamalarının yapıldığı programdır. Programa giriş yapabilmek için Enerji kimlik belgesi uzmanı olmak gerekmektedir.
Bep-Tr2 Nedir?
Bep-tr’ nin yeni versiyonu olan Bep-Tr 2, daha kullanışlı ve daha hızlı bilgi girişinin yapılabildiği programdır. Çizimlerin yapıldığı bir program ve kullanıcı adı ve şifre isteyen bir program olmak üzere iki bileşenden oluşmaktadır.
Enerji kimlik belgesi alınırken nelere dikkat etmeliyiz?
Enerji kimlik belgesi alırken firmanın güvenilirliğini ve yetki belgesini kontrol etmelisiniz.
A sınıfı enerji kimlik belgesi almak için ne yapmak lazım?
A sınıfı enerji kimlik belgesi almak eski binalar için pek mümkün değildir. Ancak iyileştirmelerle A sınıfı belge almak mümkündür. Firmamıza mimari projenizi getirerek A sınıfı belge almak için nelerin yapılması gerektiği hakkında fikir alabilirsiniz.
Enerji sınıfını yükseltmek için ne yapmak lazım?
Enerji sınıfını yükseltmek için ısı yalıtımı, çatı yalıtımı, pencerelerin değişimi gerekmektedir. Ayrıca kullanılan mekanik sistemin değişimi ya da iyileştirilmesi yapılmalıdır.
C sınıfı enerji kimlik belgesi almak için gerekli şartlar nelerdir?
Firmamız önce binanın enerji sınıfını belirlemektedir daha sonra sizlere C sınıfı ve daha üst sınıflar için nelerin yapılması gerektiğini söylemektedir. Firmamıza mimari projenizi getirerek C sınıfı belge alabilmek için nelerin yapılması gerektiği hakkında fikir alabilirsiniz.
Verimli binalar hangileridir?
A-B-C sınıfı enerji kimlik belgesine sahip binalar verimli, D-E-F-G sınıfı binalar verimsiz bina olarak nitelendirilmektedir.
Enerji kimlik belgesini değiştirmek mümkün müdür?
Tabi ki mümkündür. Binaya ısı yalıtımı yapılmasının ardından mutlaka yeni bir enerji kimlik belgesi alınmalıdır. Firmamız hiçbir firmanın yapmadığı revize enerji kimlik belgesi uygulamasına geçmiştir.
Enerji kimlik belgesi hangi durumlarda yenilenir?
Binanın ısı kayıplarının önlenmesi veya kullanılan mekanik sistemin daha iyisiyle değiştirilmesi halinde yeni belge almak gerekmektedir. Bu değişimin bina bütününü etkilemesi gerekmektedir. Sadece bir dairenin içten belli bir kısmına mantolama yapması, enerji sınıfını yükseltmeyeceği için yeniden belge almaya gerek yoktur.
Revize Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
Firmamızdan almış olduğunuz enerji kimlik belgenizi, ısı yalıtımı sonrası yeniden almanız gerekmektedir. Firmamız bu durumda sizlerden sadece revize enerji kimlik belgesi ücreti almaktadır. Revize enerji kimlik belgesi ücreti bir bina için sadece 200 TL’dir.
Mantolama zorunluluğu kalktı mı?
Mantolama eski binalar için zorunlu değildir. Mantolama sadece yeni binalar için zorunludur. Isı yalıtım firmalarının mantolama zorunlu şeklinde yayın ve reklam yapması kafaları karıştırmıştır.
Enerji kimlik belgesi örneği?
Enerji kimlik belgesi örneğine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Enerji kimlik belgesi alınmazsa ne olur?
Enerji kimlik belgeleri alınmazsa binalardaki daire ve dükkânlar satılamaz ayrıca kiraya da verilemez. Çünkü elektrik ve doğalgaz aboneliğinde enerji kimlik belgesi istenilecektir.
Enerji kimlik belgesi sorgulama işlemi?
Enerji kimlik belgesi sorgulamak için http://www.ravmuhendislik.com/ekb-belgesi-sorgulama/ adresi mevcuttur.
Enerji kimlik belgesi için gerekli evraklar?
Enerji kimlik belgesi için mimari proje ve ruhsat gereklidir?
Ekb m2 fiyatları?
Enerji kimlik belgesi m2 fiyatı için firmamızla görüşmeniz gerekmektedir.
Enerji kimlik belgesi nasıl alınır?
Enerji kimlik belgesi almak için öncelikle yetkili bir firma olan Rav Mühendisliğe mimari proje ve ruhsat ile başvuru yapılması gerekmektedir. Rav mühendislik bütün işlemleri yapıp sertifikayı hazırlayıp bakanlığa onaylatmaktadır.
Enerji kimlik belgesi nereden alınır?
Enerji kimlik belgesi Rav Mühendislik & Divega Enerji gibi yetkili firmalardan alınmalıdır.
Enerji kimlik belgesi yönetmeliği nelerdir?
Enerji kimlik belgesi yönetmeliği 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve sonrasında çıkarılan yönetmeliktir. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/05/20070502-2.htm
Enerji kimlik belgesi hangi yapılara verilir?
Enerji kimlik belgesi yeni veya eski bina, fabrika, eğitim, hastane otel, avm ve müstakil konut tipinde yani bütün binalara verilir.
Her bina enerji kimlik belgesi almak zorunda mı?
2 yıldan az ömrü olan geçici yapılar, 50 m2’nin altında kullanım alanı olan yapılar, Depo gibi enerji tüketmeyen yapılar ile Mücavir alanda kalan 1000 m2 nin altındaki yapılar hariç bütün yapılar enerji kimlik belgesi almak zorundadır.
Enerji kimlik belgesi zorunluluğu ne zaman başladı?
Enerji kimlik belgesi zorunluluğu 2007 yılında çıkan 5627 sayılı enerji verimliliği kanunu ile başlamıştır.
Enerji kimlik belgesi almasına gerek olmayan yerler?
2 yıldan az ömrü olan geçici yapılar, 50 m2’nin altında kullanım alanı olan yapılar, Depo gibi enerji tüketmeyen yapılar ile Mücavir alanda kalan 1000 m2 nin altındaki yapıların enerji kimlik belgesi almak zorunluluğu yoktur.
Enerji kimlik belgesi niye zorunlu tutuldu?
Verimli bina ve verimsiz binaların ayrımını yapmak için, verimli veya verimsiz olsa bile enerji sınıfını oluşturmak için zorunlu tutulmuştur.
Enerji kimlik belgesi zorunluluğu 1 yıl ertelendi mi?
Enerji kimlik belgesi için herhangi bir erteleme yoktur. 2 Mayıs 2017 tarihi itibariyle enerji kimlik belgesi olmayan binalar için yaptırım başlayacaktır.
Enerji kimlik belgesinin amacı nedir?
Enerji kimlik belgesinin amacı enerjiyi verimli tüketen yapılar ile israf eden yapılar arasında bir ayrım yapıp her yapıyı bir statüye sokmaktır.
Enerji kimlik belgesi ne zaman zorunlu?
Enerji kimlik belgesi 2 Mayıs 2007 yılında yayınlanan Enerji Verimliliği Kanun yönetmeliği sonrasında zorunlu tutulmuştur.
Enerji kimlik belgesi mantolamadan önce alınır mı?
Enerji kimlik belgesi mantolamadan önce alınır. Ancak mantolama yapılması enerji sınıfını doğrudan belirleyen bir faktördür.
Enerji kimlik belgesinin içeriği nedir?
Enerji kimlik belgesi ısıtmanın, soğutmanın, havalandırmanın, sıcak suyun ve aydınlatmanın birincil enerji miktarını, nihai enerji miktarını ile sera gazı emisyonunu gösteren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış olan bir belgedir.
İstenilen belgeleri vermem halinde teslimat ne zaman olur?
Evrakları verdiğiniz zaman süreyi söylememiz daha doru olacaktır. Mart ayında enerji kimlik belgeleri 3-4 gün içerisinde hesaplanıp bakanlığa onaylattırılmaktadır.
Enerji kimlik belgesi almak için mantolama zorunlu mu?
Enerji kimlik belgesi almak için mantolama zorunluluğu yoktur.
Enerji kimlik belgesi olmayan binalara ceza var mı?
Enerji kimlik belgesi olmayanlara herhangi bir maddi ceza yoktur. Ancak belgesi olmayanlar tapuda işlemlerini gerçekleştiremez, elektrik ve doğal gaz aboneliği yapamazlar.
Tek bir daire veya dükkân için enerji kimlik belgesi alınır mı?
Tek bağımsız bölüm için alınabilir ancak bakanlığın istediği bu değildir. Almış olduğunuz belge ile sadece kendi gayrimenkulünüzün değerini öğrenmiş olursunuz.
Enerji kimlik belgelerini hangi bakanlık onaylar? Onay süreci nasıl işliyor?
Enerji kimlik belgelerinin denetimini ve onayını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapmaktadır.
Enerji kimlik belgesi ne zamana kadar alınmalıdır?
Enerji kimlik belgeleri hemen alınmalıdır. Çünkü Nisan-Mayıs ayı gibi yığılmadan dolayı fiyat artacaktır ve belgelerin teslimat süresi uzayacaktır.
Enerji kimlik belgesinin doğruluğunu nereden teyit edebilirim?
Enerji kimlik belgelerinin doğru olup olmadığını http://www.ravmuhendislik.com/ekb-belgesi-sorgulama/ adresinden öğrenebilirsiniz.
Rav mühendisliğin merkezi Ankara’da. Ben Ankara dışındayım belgemi nasıl alacağım?
Enerji kimlik belgesi düzenlenebilmesi için yerinde inceleme yapmaya gerek yoktur. Çünkü; Binanın Genel Bilgileri Yapının ada-parseli, yapım yılı, konstrüksiyon tipi sizden isteyeceğimiz ruhsatta yazmaktadır. Malzeme Seçimi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütün malzemelerin ısı iletim katsayılarını belirlemiş olup TS 825 de yayınlanmıştır. Mimari projeye bakarak kullanılan malzemelere ve kalınlıklarına ulaşabilmekteyiz. Binanın Konumu Ayrıca internetten harita ortamında binaya bakarak binanın güney cephesine, güney cephesiyle olan açısına, karşı engeline ulaşabilmekteyiz. Binanın Mekanik, Havalandırma, Sıcak Su ve Aydınlatma Bilgileri Binanın mekanik sistemini sizden alacağımız beyannameden seçmekteyiz.
Enerji kimlik belgesi fiyatı neye göre belirleniyor?
Enerji kimlik belgesi fiyatı binanın daire sayısı, kat sayısı ve mimarisine göre değişmektedir. Az bağımsız bölümü olan binalar bağımsız bölüm başına daha fazla, çok bağımsız bölümü olan yapılar bağımsız bölüm başına daha az ücret ödemektedirler
Enerji kimlik belgesi kaç yılda yenilenir?
Enerji kimlik belgesinin geçerliliği tam on yıldır. Ancak mantolama sonrası yeniden belge alınmalıdır.
Almış olduğumuz enerji kimlik belgesinin geçerlilik süresi nedir?
Enerji kimlik belgesi bakanlığın onaylama tarihinden itibaren 10 yıl geçerlidir.
Binaların enerji performansı hesaplanmasında termal kamera ile ölçüm yapılıyor mu?
Termal kamera ısı kayıp ve kaçaklarını gösteren bir elektronik alettir. Yapının sadece ısı kaybı olan yerlerini gösterir. Enerji kimlik belgesi düzenlenmesi için termal kamera görüntülemesine gerek yoktur.
Bayiniz olmak istiyorum? Hangi şartları sağlamam gerekiyor?
Firmamız ile iletişime geçmelisiniz.