Depreme Dayanıklılık Raporu

Depreme Dayanıklılık Raporu

Türkiye’de olan depremler ve bu depremlerin ölüm, yaralanma ve mal kayıpları gibi sonuçları yapıların daha sağlam yapılması zorunluluğunu getirmiştir.

Yeni yapıların proje ve yapım aşamaları teker teker kontrol edilmektedir. Ancak eski yapılar kontrolsüz ve projeleri hesapsız yapıldığı için depremde çok iyi performans göstermemektedir.

2013 yılında çıkan 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu bu yapıların yıkılıp yerine daha sağlam yapıların yapılması için bir sürü kolaylık sağlamaktadır.

Etüd merkezi, kreş, muayene, hastane, dershane, okul ve yurt gibi mevcut yapılarda yıkım değilde istenilen şartları gerçekleştirerek yapı işlevsel hale getirmek isteniyorsa yangın raporu, iş güvenliği raporu ve depreme dayanıklılık gibi raporlar istenilmektedir.

Rav Mühendislik olarak sağlamlık raporu diye de bilinen depreme dayanıklılık raporu verebilme yetkisine sahip mühendislik firmasıyız.Altındağ,Mamak,Çankaya, Pursaklar, Keçiören, Kayaş, Sincan, Polatlı, Etimesgut, Akyurt, Çubuk, Kalecik, Nallıhan, Beypazarı, Ayaş, Bala, Çamlıdere, Elmadağ, Yenimahalle, Şereflikoçhisar, Sincan, Polatlı, Kızılcahamam, Kahraman Kazan, Haymana, Güdül, Gölbaşı, Evren ilçelerinde hizmet vermekteyiz.

Depreme dayanıklılık raporu için mutlaka yapı projelendirilip performans hesabı yapılmalıdır. Performans hesabı için beton dayanımı ve kullanılan demir donatıların  çap ve adetlerini bilmek gerekir.

Performans analizi öncesi;

Yapıdan beton numuneleri yani karot alınıp, yapı labaratuvarında teste tabi tutulmalıdır. Beton dayanıklılık değeri ancak bu test sonucu belirlenebilir.

Yapının mimari ve statik projesine mutlaka yerinde bakılmalıdır. Performans hesabına etki edecek tüm değişiklikler projeye işlenmelidir. Projesi olmayan yapılarda röleve çalışması yapılmalıdır.

Kolon, kiriş, perde ve döşeme elemanlarından demir görüntülemesi alınmalıdır yani demir röntgeni çekilmelidir.

Kolon ve perde elemanlarından beton örtüsü kaldırılarak demir donatıların paslanma durumuna ve nervürlü olup olmama durumuna bakılmalıdır.

Performans analizi de mutlaka idecad ve sta4cad gibi yapı analiz programlarında yapılmalıdır.

Labaratuvar çalışması ve performans analizi yapılmadan yazılan raporların gerçekte hiç bir hükmü yoktur.

04 Nisan 2017
1.835 kez görüntülendi