
Türkiye 500 kadar faydan etkilenen bir deprem bölgesi olması sebebiyle depreme karşı yapılarını kusursuz yapmak durumundadır. Gelişen mühendislik uygulamaları, inşaatlarda teknolojik makinelerin kullanımı, kaliteli malzeme üretimi, uygun denetleme ile depreme karşı kendini koruyabilen yapı yapmak etmek artık çok kolay.
Ancak eski yapılar halen daha varlığını korumaktadır. Bu yapılar kendi ağırlığı ve içerisindeki yükleri taşıyabilmenin yanı sıra depreme karşı da bütünlüğünü sürdürebilir olmalıdır. Her ayakta duran yapı maalesef sağlam değildir. Bu sebeple olası bir depremde mühendislik hizmeti almamış ve kötü malzeme kullanılmış binaların çoğu yıkılabilir.
2000 yılı öncesine ait bir yapıda bir ev yada bir işyeri sahibi olanların deprem testini bir vatandaşlık görevi olarak bilip yaptırması gerekir. Çünkü 2000 yılı öncesi binaların büyük çoğunluğunda hazır beton kullanılmamıştır. Deprem yönetmelikleri eskidir. Denetlemeler çok iyi değildir.
Deprem testi fiyatları 2020 yılı için betonarme binalarda 3500 TL’den başlamaktadır. Yığma binalarda karot ve demir donatı açma işlemleri olmadığından dolayı 2000 TL’den başlamaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Aile Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı özel işyerleri depreme dayanıklıdır raporu almak zorundadır. Aksi takdirde onay alıp işletmelerini açamaz ve çalıştıramaz. Her binaya da verilecek rapor “depreme dayanıklıdır” şeklinde olmayacağından işyeri sahipleri depreme dayanıklı olan ve büyük çoğunlukla yeni binaları tercih etmek zorunda kalacaktır.
Depreme dayanıklıdır raporu kesinlikle işlem yapılmadan verilebilecek bir rapor değildir. Mutlaka statik programlar ile hesap edilerek verilmedir. Betonarme binalarda hesap öncesinde, bina zemininin cinsi, beton kalitesi ve demir donatıların çap, adet ve aralıkları ile paslanma miktarları tespit edilmelidir. Ayrıca bina betonarme de olsa yığma da olsa projesi ile yerindeki imalatlar birbirinin aynısı mı bakılmalıdır.
Olan depremler sonrası depremin bıraktığı hasarlar ve can kayıpları ile yaralanmalar görülerek deprem konusunda yapıcı önlemler üzerinde çalışılmaktadır. Büyük ihtimalle her binaya deprem kimlik belgesi verilecektir. Bu sayede ev veya işyeri almak isteyen kişilerin tercihi depreme dayanıklı yapılar olup depreme dayanıksız olan veya güçlendirme gerektiren binalar tercih edilmeyecektir. Deprem kimlik belgesi verecek firmaların inşaat mühendisi firmaları olması veya riskli yapı tespit etmeye yetkili firmalar olması bekleniyor.
Deprem kimlik belgesi
Deprem testi
Riskli yapı tespiti
Yapı risk tespiti
Depreme dayanıklıdır raporu
deprem dayanıklılık raporu
Karot testi