Bina deprem kimliği gündemde

Bina deprem kimliği gündemde

Gelişen bilim, labaratuar çalışmaları ve sektörde geçen yılların vermiş olduğu tecrübelerle binaların yapım şekilleri değişmektedir. En kaliteli, en sağlam binaları yaparken bir yandan da ekonomimizi de düşünmemiz gerekiyor. Çelikten inşa edilen yapıların daha sağlam olduğu aşikar ancak maliyet açısından yığma ve betonarme binalara nazaran maliyeti 2-3 kat civarındadır.

Türkiye yüzyıllardır yaşanılan bir coğrafya ancak baktığımızda çok fazla eski yapıları görmek mümkün değil. Çok uzun yıllardır ayakta duran yapılar çok özel mühendislik çalışmaları yapılmış ve kaliteli malzemeler kullanılarak yani ekonomi arka planda tutularak yapılan yapılardır.

Her yapılan binanın elbette bir ömrü vardır. Yapı ömrü süresi kullanılan malzemelerin zamanla performans kayıpları olabilirken, ekonomik ömrü de olabilir.

Performans kayıplarından dolayı yapı ömrünün bitmesi içerisinde muhteva ettiği malzemelerden kaynaklanmaktadır. Betonarme bir binada bu malzemeler demir donatı ve betondur. Demir donatılar zamanla korozyana uğrayarak paslanırlar ve paslanan kısım iş yapamaz hale gelir. Bu sebeple binalar bir süre sonra ömürlerini tamamlarlar. Beton parçaları üzerinde yapılan deneylerde zamanla beton dayanımının arttığı gözlemlenmiştir. Ancak betonun su alıp donması, yada asit teması ve sonrası betonun çözülmesine sebep olur. Bu iki elzem malzemenin ömrü yapının ömrünü belirlemektedir.

Bina ekonomik ömrünün tamamlaması ise farklı bir unsurdur. Binalarda eskiden yapılmış olan elektrik tesisatı, su tesisatı, sıhhi tesisatın yenilenmesi gerekebilir. Binanın su alan yerlerinin membran ile kapatılması, pencerelerin değişmesi, dış cephe kaplama yapılması, kapıların değişmesi, parkelerin değişmesi, dış cephe ısı yalıtımı, banyo ve mutfak tadilatı gibi birçok değişim ya da günümüz koşullarına göre yeni imalatlar çıkabilir. Ancak otopark, asansör gibi  problemler gene de çözüle kavuşturulamaz. Bu yenileme işlemlerinin maliyeti yeniden yapılması ile hemen hemen aynı bütçeye sebep olur. Bu sebeple o yapı için artı ekonomik ömrü tamamlanmış denilir.

Binaların ömürlerinin tamamlamış olup olmadığını öğrenmek için deprem testi yaptırılması şarttır. Deprem testleri yetkili mühendisler tarafından yapılabilmektedir. Binanın depreme dayanıklı olup olmadığı, yapılan karot testi ile anlaşılabilir.

Tahribatlı veya tahribatsız yöntemler kullanılarak yapılan testlerin binalara hiçbir zararı olmaz. Gözlemlemek için veya numune alınmak için yapılan tahribatlar yüksek mukavemetli haç ile kapatılarak soru işaretlerini ortadan kaldırır.

Ankara karot testi,

Çankaya karot testi,

Keçiören karot testi,

Mamak karot testi,

Altındağ karot testi,

Yenimahalle karot testi,

Ankara deprem testi,

Çankaya deprem testi,

Mamak deprem testi,

Altındağ deprem testi,

Yenimahalle deprem testi,

Keçiören deprem testi,

01 Aralık 2020
929 kez görüntülendi